css/ Medentazone Sağlık ve Bakım Ürünleri Ltd
adasd

Ağız Bakımı

Florür’ün Hikayesi

Florür, doğal bir mineral olmasına rağmen günümüzde adını duyanlar arasında negatif çağrışımlar yapabiliyor. Özellikle sosyal medyanında etkisi ile bazı doğrular yanlış bilinmekte ve aslında ağız sağlığı için vazgeçilmez olan florürün kullanımından kaçınılmakta. Florür mineraline karşı bazı önyargılar bulunsa da yeterli ve düzenli kullanımlarda iyi sonuçların alınabildiği klinik çalışmalarla kanıtlanmıştır.

 Sıklıkla ağız sağlığı ve bakım ürünlerinde karşımıza çıkan florür, diş sağlığına katkı sağlaması amacıyla içme suyuna da katılabiliyor ve özellikle ağız sağlığı anlamında önleyici bakım için kullanılabiliyor.

Bilindiği gibi ağız sağlığının en büyük tehditlerinden birisi diş çürükleri. Oluşan diş çürüğü uzun süreli tedavi edilmezse diş kaybına hatta sistemik ve tıbbi rahatsızlıklara sebep olabiliyor. Bu noktada diş çürüğünü önlemekteki en büyük yardımcımız vücudumuzun üretmiş olduğu tükürük. Tükürük insan vücudunda bulunan en önemli antienflamatuar sıvılardan birisi ve ağız sağlığı için vazgeçilmez bir koruyucudur. Bu sebeple tükürük kalitesini arttırmak diş çürüklerinin önüne geçmeye yardımcı olacaktır. İşte bu noktada florür kullanımı önem arz ediyor. Tükürük yardımıyla dişlerde tutunan florür, diş minesinin sert kalmasına yardımcı olmaktadır. Çocuklarda ise kalıcı diş gelişiminde florür kullanıldığında daha sağlıklı dişler oluşmaktadır. Kalıcı diş gelişiminde florürün bir diğer faydası ise dişlerin çürüğe yatkın olmamasıdır. Çürüğe yatkın olmama durumu ise diş kayıplarını önlenmesinde büyük önem taşımaktadır.

Peki, florürün çalışma prensibi nedir? Bu soruya cevap vermeden önce bilmemiz gereken iki temel kavram var; demineralizasyon ve remineralizasyon. Demineralizasyon sürecinde dişlerdeki bakteriler, temizlenmemiş ağızda bulunan şeker ve karbonhidratlarla beslenerek tükürüğün asidik hale gelmesine neden olup dişlere zarar vermektedir. Florür, dişlerdeki plaklarda bulunan bakteriler tarafından başlatılan demineralizasyon sürecinde dişlerde oluşabilecek hasarın önlenmesini ve dişlerin korunmasını sağlamaktadır. Reminelizasyon sürecinde ise yenilenme gerçekleşmektedir ve bu süreçte florür yardımcı rol oynamaktadır.

Yapılan çalışmalar sonucunda florür ve flor bileşikleri, demineralizasyonun inhibisyonu, remineralizasyonun sağlanması, antibakteriyel etkisi ve kolay ulaşılabilirliği ile çürük önleyici programlarda yaygın olarak tercih edilen faydalı mineraller olarak değerlendirilmektedir. Günlük belirlenen miktarlarda kullanılan florür minerali korkulanın aksine ağız sağlığı için oldukça olumlu etkiler sağlayacak diş ve diş etlerini güçlendirirken sağlıklı bir ağıza sahip olmanıza yardımcı olacaktır.